logo-carefleet-2017
Tytuł:

Carefleet zwiększa flotę pojazdów i zapowiada redukcję kosztów

Logo:
Data:
13-08-2015,
Autor:
Klaudia Kowalczyk,
Kategoria:
Media o nas
Długi tekst:

Carefleet zarządza już przeszło 12 tys. samochodów, czyli o przeszło 1,5 tys. większą flotą niż pod koniec III kwartału ubiegłego roku.

Najwięcej jest aut marki Škoda, Peugeot oraz Ford.

Coraz więcej klientów poszukuje aut elektrycznych i hybrydowych. Do końca roku liczba pojazdów ma wzrosnąć o kolejny tysiąc. W pierwszym półroczu br. obroty firmy były większe o 3,5 proc., a zysk wzrósł o 45 proc.

– Dzisiaj mamy 12 147 samochodów w zarządzaniu, w tym około 10,3 tys. aut finansowanych – informuje agencję Newseria Inwestor Frederic Lustig, prezes zarządu Carefleet.

– Pozostałe są tylko zarządzane, czyli de facto jest to jedynie usługa monitoringu. Mamy bardzo rozdrobnioną flotę w takim sensie, że nie są to duże zbiory pojazdów jednej marki, tylko dużo małych flot różnych marek. Wiodące to Škoda, Peugeot oraz Ford.

Należąca do Crédit Agricole spółka przewiduje, że w br. jej flota zwiększy się o około tysiąc samochodów. Będzie to przy tym wzrost realizowany głównie dzięki nowym klientom.

– Mamy także odbiorców, którzy odnawiają swoją flotę pojazdów, ale pozyskujemy również bardzo dużo nowych – wskazuje Frederic Lustig.

– Wyniki finansowe z roku na rok się polepszają, głównie na skutek tego, że nasza flota rośnie, a więc i obroty. W pierwszym półroczu obroty Carefleet wzrosły o 3,5 proc. Jak zapewnia jej prezes zarządu, obecnie ważnym zadaniem jest kontrola kosztów, tak aby nie rosły one równomiernie, lecz wolniej niż przychody. Taka strategia pozwoliła zwiększyć zyski przedsiębiorstwa w pierwszej połowie roku już o blisko 45 proc.

– Coraz więcej klientów interesuje się naszą usługą – przekonuje Frederic Lustig.

– Dzisiaj około 80 proc. naszych odbiorców to małe podmioty, które mają od kilku do kilkudziesięciu samochodów. To segment odbiorców, który obecnie rozwija się najszybciej w Polsce. Przybywa nam także takich, którzy zamieniają leasing na usługę wynajmu, szukając komfortu, wygody, wsparcia, doradztwa, których dotychczas im brakowało. Próbują też iść z duchem czasu. Widzą, że wynajem jest coraz popularniejszy.

Więcej na stronie Newseria

Zachęcamy do obejrzenia  materiału video na stronie: Newseria

Zdjęcia:
Obraz1